Biografie van Paul Smit

Paul Smit is filosoof en cabaretier en een van de meest gevraagde sprekers voor het bedrijfsleven. Hij studeerde af op de ‘Evolutie van het menselijk bewustzijn’ en schreef negen boeken over psychologie, filosofie en neurowetenschap. In zijn presentaties combineert hij humor en inhoud, en haakt daarbij in op thema’s als samenwerking, beïnvloeding, verbinding & verandering.

1976

paul-smit-biografie-002Op 26 maart 1976 begon het allemaal, althans voor mij. Omdat ik op m’n vierde nog steeds niet wist wat ik wilde worden, ben ik begonnen met de basisschool. Die heb ik ook gehaald trouwens! Na de basisschool mocht ik op het Atheneum een enorme hoeveelheid zinloze informatie tot mij nemen en tot ergernis van mijn docenten lag mijn focus bij gitaar spelen. Daar waar ik kon spijbelde ik en was ik samen met muzikanten bij mij uit de straat, muziek aan het maken. De eerste demo namen we op in de kelder onder het huis van de dominee. Dat hielp blijkbaar, want de demo werd zo goed ontvangen dat we direct ons eerste optreden op TV mochten doen bij Veronica.

1994

paul-smit-biografie-003Op mijn achttiende hield ik school voor gezien en vond ik het tijd voor avontuur en daarom meldde ik mij aan bij de Luchtmobiele Brigade. Tijdens de opleiding van een half jaar werd ik gedrild tot militair en na een half jaar lichamelijke en geestelijke uitputting werd ik de trotse eigenaar van een rode baret, bij de Dump te koop voor 7 euro en 95 cent. Na twee jaar beroepsmilitair te zijn geweest vond ik het wel mooi geweest en besloot ik te gaan studeren. Zo lag ik de ene week nog te schieten in het bos en zat ik de week erna in een klas met 22 vrouwen en 4 mannen.

2002

paul-smit-biografie-004Tijdens mijn studie begon ik met het geven van lezingen over een scriptie die ik had geschreven over ‘De evolutie van het menselijk bewustzijn’, waarmee ik tevens ben afgestudeerd. Tijdens die lezingen werd er veel gelachen en kreeg ik van mensen te horen: “Jij moet cabaret gaan doen!” Het leven als cabaretier liet nog even op zich wachten want ik werd na mijn studie eerst festivalmanager en begon daarna een IT bedrijf.

In die tijd was ik bevriend geraakt met Guido Weijers en nadat ik hem zo’n twintig keer had zien optreden dacht ik: “Wat hij doet is veel leuker dan wat ik doe!” Ik verkocht mijn IT bedrijf en besloot om ook cabaretier te worden. Ik klom op ieder podium dat ik tegenkwam, won wat prijzen en in m’n tweede jaar als cabaretier ontving ik de Cabaret-Award voor ‘Grootst aanstormend talent’. In juni 2004 mocht ik naar Mojo Theater en zo kwam ik in het theatercircuit terecht en tourde vijf jaar langs de theaters in Nederland. Geleidelijk aan verschoof het cabaret in de theaters steeds meer richting het bedrijfsleven. De presentatie over ‘De 7 Supercompetenties’ sloeg enorm aan en al snel werd ik een van de meest gevraagde sprekers.

2007

paul-smit-biografie-005Vanaf 2007 ben ik boeken gaan schrijven over filosofie, psychologie en neurowetenschap. De onderliggende zienswijze van mijn boeken en trainingen is nondualiteit, een eeuwenoude zienswijze uit India waar o.a. Spinoza, Albert Einstein en Eckhart Tolle zich ook mee bezig hielden. In 2013 maakte ik samen met regisseurs Robert van den Broek en Ismaël Lotz de film ‘Alles over niets’ en in september 2015 werd mijn negende boek ‘Uitzoomen’ gepubliceerd.

2016

paul-smit-biografie-001In 2016 heb ik samen met neurowetenschapper Acya Szapora de training ’12 principes van verandering’ opgezet. Bij de 12 principes van verandering geven we mensen de nieuwste inzichten vanuit de neurowetenschap, welke we vervolgens koppelen aan hun vakgebied. Om iets te kunnen veranderen, moet je namelijk wel eerst weten hoe iets werkt. Wil je meer informatie over deze 12 principes, kijk dan even op www.12principes.nl.

Hoe mijn carrière er verder uit zal zien? Tot nu toe heb ik het nooit kunnen voorspellen dus laat ik dat nu ook niet doen. Een ding heb ik wel geleerd, tussen de plannen die je maakt en wat er uiteindelijk gebeurt zit een groot verschil. En dat is niet erg, dat houdt het leven spannend. Op dit moment doe ik gemiddeld 22 shows per maand, waar ik nog steeds erg veel plezier aan beleef. Dus waarschijnlijk sta ik voorlopig nog wel op het podium.